Social Icons

Pages

28 Aralık 2012 Cuma

Ayvalık İlçesi 6


TAHRİYAKİS KİLİSESİ RESMİ
Bulunduğu yer, Hıristiyanlar ile Müslümanların birlikte yaşadığı kentin ilk mahallesidir. Çevresindeki sokak dokusu ve neo-klasik özellik taşıyan sivil mimari dokusu tipik evleriyle bir bütünlük içindedir. Kilise, mimari özellikleri, içteki mermer işçiliği dini konuları içeren tavan süslemeleri, İsa’nın doğumundan ölümüne kadar anlatan resimleri , balık derisi üzerine yapılmış azize portreleri ile kentin halen bozulmamış en dikkate değer eseridir.
Ayvalik nature walk 2004 03 10 1
* AYA NİKOLA KİLİSESİ: Alibey Adası’ndadır. Tevrat ve İncil’den alınan dini konuların işlendiği fresklerle süslenmiştir.

* AYIŞIĞI MANASTIRI : Ayışığı Manastırı diye türkçeleştirilen Patriça’daki (Alibey Adasının kuzeye doğru uzantısı) Manastıra Birinci ve İkinci Köyü geçtikten sonra ulaşılır. Büyük ölçüde kendine özgü yapısı ve özelliklerini koruyabilmiştir.
Ayvalık şehir yürümek 2004 03 09 8
*LEKA MANASTIRI : Dalyan Boğazının körfeze girerken sol yakadaki zeytin ağaçlarının arasından görünen boğaza hakim manastır. Geleneksel manastır yapısının korunmuş olması, yapımında keşişlerin çalışmış olmasındandır.
Ayvalık views 2004 03 10 2
AYVALIK İLÇESİ GEZİLECEK YERLER
Gezilecek Yerler

Alibey Adası ya da Cunda: Ayvalık’ı açık denize karşı kapayan bu adaya bir köprü ile karayolundan geçmek mümkündür. Yazları Ayvalık’tan Alibey Adası’na her saat motor seferleri de yapılmaktadır. Adada çok sayıda kilise ve manastır vardır. Kiliselerin en büyüğü Taksiyarhis Kilisesi'dir. Kilisenin büyük çanı Bergama Müzesindedir. Adanın yüksek kesimlerinden boğazların, adaların, içiçe girmiş koyların güzellikleri seyre değer. Ada merkezinde sıralanmış balıkçı lokantalarında, meşhur Papalina, deniz mahsulleri , mezeleri ve zeytinyağlı ot yemekleri ile akşam yemeklerinin zevki doyumsuzdur.
Ayvalık views 2004 03 10 1
Sol tarafta Tımarhane adası görünüyor.

Şeytan Sofrası: Çamlık Orman Kampının yukarısındadır. Eski bir lav birikintisi olan tepe yuvarlak bir sofraya benzer. Demir kafes içinde şeytana ait olduğu söylenen kocaman bir ayak izi vardır. Çam ormanlarla kaplı Ayvalık adalarına hakim yüksek bir tepe olan Şeytan Sofrasından özellikle güneşin batışı izlenmeye değerdir. Bir lokantası bulunmaktadır.
Ayvalık views 2004 03 10 7
Eski Ayvalık Evleri: Kapıları, alınlıkları, kapı tokmakları, pencereleri, tahta ve taş işçiliği ile görülmeye değer Ayvalık evleri görenleri geçmişe yolculuğa götürür.
Çınarlı Cami : Tavan işlemeleri ve kabartma sanatı örnekleriyle görülmeye değer ...
Ayazma Kilisesi : İçindeki su kutsal kabul edilir ...
Ayışığı Manastırı Alibey Adasının (Cunda) Pateriça denilen bölümünde yer almaktadır.
Kışın sıcağı,yazınsa soğuğu muhafaza etmesinin yanı sıra depreme dayanıklılığıyla da ünlüdür taş binalar...
Geçmişin izlerini taşıyan tarihi taş evleri ,birbirinden güzel oymalarla süslenmiş balkon ayakları ve üzerindeki motifleri her sokakta görebilirsiniz.
Ayvalik nature walk 2004 03 12 1
AYVALIK İLÇE KÜLTÜR VE TURİZİM
Kültür ve Turizm

İlçemiz Kültür ve tabiat varlıkları bakımından oldukça zengin olup; doğal, arkeolojik yeşil ve kentsel SİT alanlarında 1.868 taşınmaz korunma altındadır. 17.950 ha. Lık alanı kapsayan ‘’Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’’ da önemli bir hizmet alanıdır.

Ayrıca İlçede 6 adet tarihi cami ile 6 adet kilise, 2 manastır kalıntısı bulunmaktadır.
Ayvalık views 2004 03 10 8
İlçemiz Turizm yönünden oldukça zengin olup, özellikle Küçükköy (Sarımsaklı) ve Altınova plajları oldukça önemlidir. Deniz turizmi, kültür turizmi, yat turizmi, inanç turizmi ile su altı ve su üstü spor turizmi önem arz etmektedir.
İlçemiz sualtı zenginlikleri ve dalış yerleri yönünden oldukça iyi bir durumdadır. Bu harika yer mercan reefleri (topluluklar) açısından açısından çok renkli zengin dip yapısı ve tartışılmaz berraklıktaki denizi ile, sualtı fotoğrafçıları ve dalgıçlar için vazgeçilmez bir cennet köşesidir. Bölgede mercan reefleri ile birlikte 60’a yakın dalış bölgesi bulunmaktadır.
Ayvalık doğa yürüyüş 2004 03 10 2
İlçemiz İzmir- Bergama üzerinden gelip Truva,-Çanakkale- Edirne ve İstanbul’a uzanan E-24 karayolu üzerinde, Ege’nin Akdeniz sahil şeridinin başladığı yerde kurulu. Ayvalık, İzmir’e 2, Bursa’ya 4.5, Çanakkale’ye 3 saat gibi kısa sürede varılabilecek belli başlı merkezlerin ortasındadır. İlçemizden Midilli Adası’na feribot ile yaklaşık 2 saatte ulaşmak mümkündür.
AYVALIK İLÇESİ ÇAMLIK
Çamlık
Ayvalık doğa yürüyüş 2004 03 10 4
İzmir'den gelirken eğer Sarmısaklı'dan şehre giriş yapacak olursanız sizi Ayvalık yazan tabeladan sonra Çamlık ve girişindeki
Camping karşılayacaktır. Ayvalık beldesinin bir parçası olan ve bugün yıllanmış çam ağaçları ve doğal güzelliği dışında hiç bir ayrıcalığı olmayan bu semt geçmişten gelen şirin yapılaşmasını bugün gelişi güzel yapılaşmaya terk etmiştir.
Ayvalık şehir yürümek 2004 03 09 9

Halen bir çok sit yapısının bulunduğu semtte estetik görünümlü villalar ve sıradan barınma yerleri görebilirsiniz.Bunların dışında Belediye Gazinosundan Tımarhane adasını ve her gün değişik renklere bürünen ufku ve güneşin batışını seyredebilirsiniz.

Ayvalık bulutlar ve günbatımı 4
Bir zamanlar akşam çaylarının yudumlandığı kır kahvesi ekonomik nedenlerle çalıştırılamamakta ve anı olmaktan öteye geçememektedir.


Belirli bir kesimin faydalandığı Tenis Lokali ve kortları da Çamlıkta yer almaktadır.

Şehre girerken sizi ilk karşılayan Camping'ten , karavanla gelenler dahil herkes belirli bir ücret karşılığında yararlanabilir.
Ayvalık şehir yürümek 2004 03 09 10

Çamlık semtinin bulundugu bölgede Tımarhane adasını da içinde bulunduran bir iç deniz vardır.1970 li yıllara kadar burada plaj da var idi. İşleticisinin -ki bu plaj onun adı ile anılır idi"Ali İhsan'ın plajı"- işi bırakması ve vefatından sonra kendi haline bırakılmış zaman içinde de yok olmuştur.

Ayvalık doğa yürüyüş 2004 03 12 2
Şimdi yerinde izi bile kalmayan, Rumlar zamanında yapılmış birçok manastır ve kilisenin varlığını eski fotoğraflardan öğrenmekteyiz.
AYVALIK İLÇE ŞEYTAN SOFRASI
Şeytan Sofrası

Şeytan Sofrası, harikulade bir tepedir. Deniz, koylar, adalar ve çamlıklar ayaklarınızın altında kalır. Oraya çıkıp doğayı, güneşin batışını seyrederken, iki zıt duygunun etkisi altında kalırsınız: Doğaüstü sanırsınız kendinizi ya da hiç! Cumhuriyet Alanı'ndan kalkan dolmuşlarla gidebilirsiniz, kendi otomobiliniz yoksa tabii... Varsa, Çamlık'tan sonra Sarmısak yönünde yola devam ediniz, sağ tarafta bir kilometre sonra karşınıza çıkacak bir levha yol gösterecektir size. Çam ormanı içinden geçen dar ama asfalt bir yol, tepeye kadar varır.
Ayvalık doğa yürüyüş 2004 03 12 8
Şeytan sofrası, yuvarlak bir sofra gibidir. Çepeçevre sarp kayalıkların üstündedir. Oradaki gazinoyu, doğayı seyretmekte olan insanları bir an için unutun, görmezlikten gelin... Şeytanların bu sofra etrafında gerçekten oturmuş, toplantı yaptıklarını sanacaksınız
... Tımarhane Adası'nı da buradan bir güzel seyredebilirsiniz.
Tımarhane Adası'nı seyrederken altta, sol altta bir koy göreceksiniz... Bu koya dikkatle baktığınızda dalgacıkların üstünden aşıp geçtikleri bir göçük, bir kayalık dikkatinizi çekecektir... Bu, 70- 80 yıl öncesine kadar üzerinde çok küçük bir kilise bulunan, bir"adacıktı"!Bazı balıkçıların aileleriyle birlikte yazı geçirdikleri bir küçük ada... Yunan fanatik şairi ve kilise ressamı Fonti Kondoğlu'nun da eskiden yazları uğrak yaptığı adacık...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız